wtorek, 4 lutego 2014

Ciasto z masą jogurtowo- owocową, kakaową na biszkopcie

Kolejne ciasto z serii szybkie i smaczne;)












Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia



Całe jajka wbiłam do miski, ubijałam je z cukrem przez jakieś 10 minut, następnie dodałam zmieszane mąki wraz z proszkiem do pieczenia, na koniec dodałam ocet. Ciasto przelałam do blaszki o wymiarach 35,5 x 20 cm. Piekarnik nagrzałam do 170 stopni C i upiekłam ciasto do tzw. suchego patyczka. Ciasto zostawiłam do wystudzenia.



Składniki na masę jogurtowo - owocową:
  • 800 ml musu z owoców leśnych  ( ja wykorzystałam owoce mrozone)
  • 800 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 3,5 łyżki żelatyny
  • cukier do smaku
Mus ubiłam z jogurtem dodałam cukier do smaku. Żelatynę zalałam zimną wodą i pozostawiłam do spęcznienia następnie rozpuściłam w kąpieli wodnej. Wymieszałam żelatynę z masą jogurtową.



Składniki na masę kakaową:
  • 800 ml mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki kakao
  • 4 bite śmietany w proszku
Śmietanę ubiłam pod koniec ubijania dodałam kakao. W tym czasie rozpuściłam żelatynę i dodałam ją do bitej śmietany.



Składniki na polewę:
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalałam zimną wodą i pozostawiłam do spęcznienia następnie rozpuściłam w kąpieli wodnej, w tym czasie pozostałe składniki włożyłam do rondelka i podgrzewałam na gazie do czasu uzyskania gładkiej masy. Połączyłam rozpuszczoną żelatynę z kakaową masą i pozostawiłam całość do ostudzenia. 


Wykonanie ciasta:

Na wystudzone ciasto wylałam masę jogurtową po jej stężeniu, nałożyłam masę kakaową, na koniec ciasto posmarowałam polewą. Smacznego;)

2 komentarze:

Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.