Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka wbiłam do miski, ubijałam je z cukrem przez jakieś 10 minut, następnie dodałam zmieszane mąki wraz z proszkiem do pieczenia, na koniec dodałam ocet. Ciasto przelałam do blaszki o wymiarach 35,5 x 20 cm. Piekarnik nagrzałam do 170 stopni C i upiekłam ciasto do tzw. suchego patyczka. Ciasto zostawiłam do wystudzenia.
Składniki na masę jabłkową:
- 800 g jabłek
- 3 galaretki agrestowe
Jabłka obrałam starłam na tarce o dużych oczkach i gotowałam pod przykryciem ok 10 minut. Następnie wyłączyłam gaz i wsypałam do jabłek galaretki i dokładnie wymieszałam.
Składniki na masę cynamonową:
Składniki na masę cynamonową:
- 800 ml śmietany 30%
- 3 łyżki żelatyny
- cynamon
- 3 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubiłam pod koniec ubijania dodałam cynamon i cukier. W tym czasie rozpuściłam żelatynę i dodałam ją do bitej śmietany.
Żelatynę zalałam zimną wodą i pozostawiłam do spęcznienia następnie rozpuściłam w kąpieli wodnej, w tym czasie pozostałe składniki włożyłam do rondelka i podgrzewałam na gazie do czasu uzyskania gładkiej masy. Połączyłam rozpuszczoną żelatynę z kakaową masą i pozostawiłam całość do ostudzenia.
Składniki na polewę:
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki kakao
- 60 g masła
- 1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalałam zimną wodą i pozostawiłam do spęcznienia następnie rozpuściłam w kąpieli wodnej, w tym czasie pozostałe składniki włożyłam do rondelka i podgrzewałam na gazie do czasu uzyskania gładkiej masy. Połączyłam rozpuszczoną żelatynę z kakaową masą i pozostawiłam całość do ostudzenia.
Wykonanie ciasta:
Na wystudzone ciasto wylałam masę jabłkową po jej stężeniu, nałożyłam masę cynamonową, na koniec ciasto posmarowałam polewą. Smacznego;)
Na wystudzone ciasto wylałam masę jabłkową po jej stężeniu, nałożyłam masę cynamonową, na koniec ciasto posmarowałam polewą. Smacznego;)
pycha!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję;)
UsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ...
Nie omieszkam wstąpić;)
UsuńWyjątkowo apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń;)
OdpowiedzUsuń