Za kilka dni mój Adaś będzie miał pasowanie na przedszkolaka, zobowiązałam się, że z tej okazji zrobię ciasto i jakieś małe ciasteczka. I teraz testuję kruche ciastka.
Ten przepis znalazłam kiedyś w jakiejś gazetce i pomyślałam, że czas najwyższy upiec te cudeńka,
są to ciasteczka mocno czekoladowe, mocno kruche i słodkie. Ja nie jestem smakoszem ciasteczek, ale po szybkości znikania wnioskuję, że ciasteczka są pyszne.
Składniki na 20 podwójnych dużych ciasteczek:
- 125 g masła
- 1 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki kakao
- olejek cytrynowy
- dżem
Masło utarłam z cukrem na puszystą masę, następnie dodałam jajko i pozostałe składniki. Wszystko zagniotłam, ciasto rozwałkowałam na grubość ok 5 mm. Wycięłam parzystą liczbę dużych serc, w połowie z nich mniejszą foremką wycięłam małe serca. Wszystko upiekłam w temperaturze 180 stopni C przez 10 minut.
Składniki na lukier:
- 1 białko
- 3/4 szklanki cukru pudru
- olejek cytrynowy
Wykonanie ciastek:
Ciasteczka bez dziurek posmarowałam dżemem jabłkowym, położyłam na nich ciastka z okienkiem, które posmarowałam lukrem. Smacznego;)
Ślicznie udekorowane :)
OdpowiedzUsuńDziękuję;) Najtrudniej jest dekorować, kiedy maluchy "szumią" za uszami " ja chcie ciastestćka";)
OdpowiedzUsuń