środa, 14 sierpnia 2013

Ciasto czekoladowe z masą z białej czekolady na bazie serka marscapone.

Strasznie dawno mnie tu nie było, ale trudno jest jednak pogodzić pracę, wychowanie dwójki dzieciaków i pisanie bloga. Szczególnie, że ostatnio było tak gorąco, że i pieczenie poszło w kąt;) Dodatkowo wniknęły poważne problemy rodzinne, które teoretycznie nie powinny mieć wpływu na nasze życie, bo nie dotykały one bezpośrednio mojej rodziny, ale niestety otoczenie potrafi człowiekowi tak dać w kość, że odechciewa się wszystkiego.  Wychowano mnie w przekonaniu, że ludzie są z gruntu dobrzy i tylko niekiedy nie potrafią odnaleźć w sobie tego dobra, ale po tym co nas ostatnio spotkało śmiem wątpić, czy aby na pewno w obecnych czasach teoria o dobrych ludziach jest aktualna. Najbardziej przeżywa to mój Krzysiek, bo niestety dostał po głowie od osób którym po prostu ufał jest mi go strasznie szkoda i niekiedy płakać mi się chce jak patrzę jak się z tym wszystkim nie może pogodzić.
Ok koniec tych smutków dzisiaj chciałabym zaproponować ciasto czekoladowe, które może stanowić wspaniałą bazę do zrobienia tortu. 














 























































Składniki na ciasto:
  • 400 ml cukru
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka WRZĄCEJ wody


    Do miski wsypałam wszystkie składniki suche i dokładnie wymieszałam, następnie dodałam jajka, mleko, olej. Całość ubijałam dokładnie 2 minuty na średnich obrotach, po upływie tego czasu dodałam do masy wrzątek i wymieszałam. Ciasto przelałam do formy i piekłam w temperaturze 180 stopni C ok 35 minut ( do tzw. suchego patyczka).
     

     
    Składniki na masę:
    • 600 ml kwaśnej śmietany
    • 500 g białej czekolady
    • 400 g serka marscapone
     
    Śmietanę wlałam do rondelka i podgrzałam do wrzenia. Następnie dodałam połamaną czekoladę i mieszałam do rozpuszczenia się czekolady na koniec dodałam serek.
     
     
    Wykonanie ciasta:
     
    Wystudzone ciasto przekroiłam na pół. Na spód poukładałam truskawki, następnie wylałam na 1/2 masy i wyłożyłam kolejną porcję truskawek, na które położyłam drugą warstwę masy. Ciasto włożyłam na noc do lodówki. Smacznego;)



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.