Mogę powiedzieć, że dzisiejsze knedle zrobiły moje maluchy czyli 2,5 latek i prawie 5 latka, ugniotły ciasto, ja pomagałam im tylko w klejeniu.
Składniki na 24 duże knedle:
- 300 g miękkiego twarogu
- 300 g mąki
- 1,5 żółtka
- mleko
- śliwki
- cukier
- cynamon
Ser, mąkę, żółtka zagniotłam, dodałam tyle mleka, aby uzyskać miękkie ciasto. Następnie uformowałam cienkie placuszki na które nakładałam wypestkowane śliwki. Do środka śliwek wsypałam troszeczkę cukru wymieszanego z cynamonem. Na koniec wszystko dokładnie skleiłam i zrobiłam knedle.
W garnku ugotowałam wodę dodałam sól i odrobinę oleju, na wrzącą wodę wrzuciłam knedle i gotowałam do ich wypłynięcia.
Po wyciągnięciu knedli polałam je jogurtem (można dodać odrobinę cukru) i posypałam cynamonem. Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.