Składniki na masę:
- 250 ml mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 300 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
Do rondelka wlałam mleko dodałam mąkę ziemniaczaną, żółtka wszystko wymieszałam i gotowałam tak długo, aż masa zgęstniała. Następnie pozostawiłam budyń do ostygnięcia.
W tym czasie w łaźni wodnej rozpuściłam czekoladę, w drugiej miseczce ubiłam masło na puszysty krem. Rozpuszczoną czekoladę ostudziłam i powoli wlewałam do masła jednocześnie ubijałam masę na średnich obrotach. Następnie dodałam ostudzony budyń i wszystko dokładnie wymieszałam.
Wykonanie ciasta:
- 200 ml mleka
- cukier waniliowy
- 150 g podłużnych biszkoptów
Do miski wlałam mleko i dodałam cukier. Połowę biszkoptów zamaczałam w mleku i ułożyłam na dnie tortownicy. Na tak przygotowaną warstwę biszkoptów nałożyłam połowę masy, na którą położyłam biszkopty, które zamoczyłam w mleku. Pokryłam je resztą masy czekoladowej i wstawiłam całość do lodówki. Smacznego;)
Wygląda bosko :D A jak jeszcze bez pieczenia to się skuszę ;)
OdpowiedzUsuńJest pyszne naprawdę polecam;)
OdpowiedzUsuń