Sobota w moim domu to dzień w którym staram się ogarnąć "sajgon" jaki powstaje podczas tygodnia. Zna to każda kobieta, która codziennie wraca z pracy ok 17, potem odrabianie z dziećmi lekcji i dzień się kończy. Dlatego jedynym dniem w którym można ogarnąć dom jest sobota. U nas jest to dzień "niezdrowego" jedzenia czyli dzieci planują co będzie na obiad. Tym razem to ja zarządziłam, że będzie pizza, ale w innym wydaniu. Dzieci nazwały ten obiad Stokrotka.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 30 g drożdży
- 180 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- oregano lub bazylia
Składniki na farsz:
- 500 g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 250 g startego żółtego sera
- oliwki
- przyprawy
Cebulę pokroiłam w małą kostkę zeszkliłam na patelni, następnie dodałam mięso i usmażyłam na koniec dodałam zmiażdżony ząbek czosnku,przyprawiłam do smaku.
Wykonanie ciasta:
Wykonanie ciasta:
Jeden kawałek ciasta rozwałkowałam na placek o średnicy 25 cm położyłam go na papier do pieczenia i posmarowałam koncentratem pomidorowym wymieszanym z niewielką ilością oleju, ząbkiem czosnku i suszoną bazylią. Następnie wyłożyłam 1/3 masy mięsnej, posypałam startym serem i oliwkami. Rozwałkowałam kolejny kawałek ciasta, który położyłam na pierwszym placku. Ponownie posmarowałam konentratem, masą, serem i przykryłam 3 blatem ciasta. Posmarowałam resztą koncentratu, masy, sera i położyłam ostatni kawałek ciasta.
Na środku ciasta kubkiem zaznaczyłam kółko.
Podzieliłam ciasto na 16 równych części tak aby zaznaczony wcześniej środek nie został przecięty.
Następnie każdy trójkąt przekreciłam, tak jak na załączonym zdjęciu.
Placek pozostawiłam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 30 minut . Piekarnik nagrzałam do temperatury 160 stopni C. Ciasto posmarowałam jajkiem i piekłam ok 30 minut.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.