Wszystkim smakowały , więc chyba się udały;)
Składniki na 12 sztuk babeczek;
- 250 g gorzkiej czekolady
- 80 g masła lub margaryny
- 90 g cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 100 g mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenie
- olejek waniliowy
200 g czekolady wraz z masłem rozpuściłam w kąpieli wodnej. ( Rondelek z wodą podgrzewamy na gazie, połamaną czekoladę wkładamy do metalowej suchej miski, którą umieszczamy na rondelku. Doprowadzamy wodę do wrzenia i wyłączamy gaz, czekoladę mieszamy, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Jeżeli zajdzie taka potrzeba można powtórnie włączyć gaz). Pozostałą czekoladę pokroiłam na małe kawałki.
Ubiłam trzepaczką jajka z cukrem , następnie dodałam rozpuszczoną czekoladę, całość wymieszałam. W osobnej misce połączyłam mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Do masy jajeczno- czekoladowej dodałam jogurt, mąkę i wymieszałam do połączenia wszystkich składników. Na koniec do masy wsypałam połamaną czekoladę.
Formy do muffinek wypełniłam do 2/3 wysokości i piekłam 20 minut w temperaturze
180 stopni C (góra dół).
Składniki na masę z białej czekolady:
Do ozdabiania:
Paczka ciastek typu Oreo.
Smacznego;)
180 stopni C (góra dół).
Składniki na masę z białej czekolady:
- 200 g białej czekolady
- 175 g margaryny lub masła
- barwniki spożywcze
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Jeszcze do ciepłej masy dodałam masło i wszystko dokładnie wymieszałam. W razie konieczności można powstałą masę lekko ochłodzić w lodówce.
Do ozdabiania:
Paczka ciastek typu Oreo.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.