Kilka dni temu moja koleżanka poprosiła mnie o jakiś przepis na serowe pączki, pamiętam jak moja mama kiedyś coś takiego robiła, ale niestety nie wzięłam od Niej tego przepisu;( Pozostało mi poszukać na stronach internetowych i znalazłam tutaj bardzo dobre pączki;)
Składniki na 50 mini pączków:
- 600 g mielonego sera ( wiaderkowego)
- 6 jajek
- 700 g mąki
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka spirytusu ( opcjonalnie)
- 6 kostek smalcu do smażenia
Na patelnię włożyłam smalec i pozostawiłam na palniku do całkowitego roztopienia się
i osiągnięcia odpowiedniej temperatury do smażenia pączków.
W tym czasie do miski włożyłam wszystkie składniki oprócz sody, następnie dokładnie wymieszałam, na końcu tuż przed smażeniem, dodałam sodę i ponownie wymieszałam.
Ręce posmarowałam olejem i formowałam kulki o rozmiarze orzecha włoskiego, które wkładałam na gorący smalec. Nie może on być bardzo rozgrzany. Podczas smażenia pączki same się obracają, należy je smażyć do uzyskania złocistego koloru. Po ich wyciągnięciu odsączyłam nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach i obtoczyłam w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem. Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.