sobota, 9 marca 2019

Drożdżowe ciasto nocne.

To ciasto jest ciastem dla ludzi nie mających czasu. Czy jest dobre?Nie ono, nie jest dobre tylko fantastyczne !!!!!
Nie dosyć, że nieziemsko wyrasta, barrrrrrdzo długo utrzymuje świeżość, to jeszcze człowiek się przy nim nie narobi. No czegoż by chcieć więcej;)
Serdecznie namawiam wszystkich, którzy kochają drożdżowe wypieki, ale notorycznie cierpią na brak czasu, do zrobienia tego ciasta. Jak już raz spróbują, będą nałogowo je robić.









Składniki na wieczorny rozczyn:

  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 100 g drożdży 
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 1  szklanka oleju 
  • cukier waniliowy
Wieczorem jajka wraz z cukrem ubić w dużej misce na puszystą masę, następnie dodać pokruszone drożdże, wlać mleko i olej. Nie mieszać. Całość pozostawić w ciepłym miejscu na całą noc.

Składniki na poranne ciasto:
  • 1000 g przesianej mąki
  • wieczorny rozczyn
  • dodatki do ciasta ( dżem lub ser lub owoce)
Do miski z rozczynem przesiać makę i całość dokładnie wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem foremki 25 cm x 36 cm dołożyć wybrane przez siebie dodatki i ciasto pozostawić na pól godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 

Składniki na kruszonkę:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki
Wymieszać szybko składniki na kruszonkę. Posypać kruszonką ciasto.
Piekarnik nagrzewać do 170 stopni C włożyć blaszkę i piec ciasto ok 1 godziny.
Smacznego;)


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. To namawiam do zrobienia tej drożdżówki☺️ u mnie w domu drożdżowe wypieki lubi mój mąż, a do tej to nawet ja się przekonałam, a dzieciaki zjadły całe kawałki nie tylko kruszonkę jak to często robią ☺️

      Usuń

Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.