Nie dosyć, że nieziemsko wyrasta, barrrrrrdzo długo utrzymuje świeżość, to jeszcze człowiek się przy nim nie narobi. No czegoż by chcieć więcej;)
Serdecznie namawiam wszystkich, którzy kochają drożdżowe wypieki, ale notorycznie cierpią na brak czasu, do zrobienia tego ciasta. Jak już raz spróbują, będą nałogowo je robić.
Składniki na wieczorny rozczyn:
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 100 g drożdży
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 1 szklanka oleju
- cukier waniliowy
Wieczorem jajka wraz z cukrem ubić w dużej misce na puszystą masę, następnie dodać pokruszone drożdże, wlać mleko i olej. Nie mieszać. Całość pozostawić w ciepłym miejscu na całą noc.
Składniki na poranne ciasto:
- 1000 g przesianej mąki
- wieczorny rozczyn
- dodatki do ciasta ( dżem lub ser lub owoce)
Do miski z rozczynem przesiać makę i całość dokładnie wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem foremki 25 cm x 36 cm dołożyć wybrane przez siebie dodatki i ciasto pozostawić na pól godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 200 g mąki
Piekarnik nagrzewać do 170 stopni C włożyć blaszkę i piec ciasto ok 1 godziny.
Smacznego;)
kocham drożdżówki:)
OdpowiedzUsuńTo namawiam do zrobienia tej drożdżówki☺️ u mnie w domu drożdżowe wypieki lubi mój mąż, a do tej to nawet ja się przekonałam, a dzieciaki zjadły całe kawałki nie tylko kruszonkę jak to często robią ☺️
Usuń