Kolejny tort, który w końcu doczekał się zrobienia. I tak jak w torcie węgierskim jego przygotowanie, wciąż był odkładane przez poncz.
Składniki na ciasto tortownica o średnicy 25 cm
- 6 jajek
- 155 g mąki
- 50 g ciemnego kakao
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubiłam na sztywną pianę nie przerywając ubijania dodawałam po jednej łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. W misce wymieszałam mąkę, kakao i proszek do pieczenia ,całość delikatnie połączyłam z masą jajeczną. Spód tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę wylałam do blaszki i piekłam w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza ok 30 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto pozostawiłam do całkowitego wystudzenia.
Składniki na masę :
- 1000 ml śmietany 30%
- 2 lyżki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
Żelatynę zalałam niewielką ilością zimnej wody i pozostawiłam do napęcznienia, następnie rozpuściłam nad łaźnia parową.
Śmietanę ubiłam pod koniec ubijania dodałam rozpuszczoną żelatynę i cukier puder.
Składniki na żelkę wiśniową:
- 2 duże słoiki wiśni w kompocie
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- nalewka domowa
Odsączyłam wiśnie, odłożyłam do pojemnika i zalałam niewielką ilością domowej nalewki. Do szklanki kompotu wsypałam mąkę i dokładnie wymieszałam. Pozostały kompot przelałam do rondelka i zagotowałam. Wlałam szklankę z mąką. Całość ugotowałam. Do powstałego kisielu, włożyłam wiśnie, i pozostawiłam do wystudzenia. Żelka ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Wykonanie ciasta :
Biszkopt podzieliłam na trzy równe części. Wszystkie blaty nasączyłam ponczem zrobionym z domowej nalewki i ciepłej wody. Następnie. blaty przełożyłam żelką i bitą śmietaną. Smacznego ☺️
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.