Cały czas szukam idealnej szarlotki. Wczoraj wieczorem w książce "Ciasta siostry Anastazji" znalazłam bardzo dobry przepis na szarlotkę. Ciacho było na tyle dobre, że dzisiaj już go nie ma ☺️


Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3/4 kostki margaryny (250 g)
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie włożyłam do lodówki na godzinę.
Skladniki na masę jabłkową:
- 16 dużych jabłek
- cynamon
Jabłka obrałam, starłam na szatkownicy na cienkie plastry.
Wykonanie ciasta:
Ciasto podzieliłam na 2 części. Jedną z nich wyłożyłam cienko do foremki, poukładałam warstwę plasterków jabłkowych i posypałam cynamonem, następnie wyłożyłam kolejną warstwę jabłek i posypałam cynamonem. Czynność powtarzałam do wyczerpania jabłek. Na koniec rozwałkowałam pozostałe ciasto i przykryłam jablka. Piekłam ok. 30 minut w temeraturze 200 stopni Celsjusza. Smacznego ☺️
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.