niedziela, 11 marca 2018

Szarlotka



Cały czas szukam idealnej szarlotki. Wczoraj wieczorem w książce "Ciasta siostry Anastazji" znalazłam bardzo dobry przepis na szarlotkę. Ciacho było na tyle dobre, że dzisiaj już go nie ma ☺️








Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 kostki margaryny (250 g) 
  • 3 żółtka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • cukier waniliowy 
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego 


Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie włożyłam do lodówki na godzinę. 


Skladniki na masę jabłkową:
  • 16 dużych jabłek
  • cynamon


Jabłka obrałam, starłam na szatkownicy na cienkie plastry. 



Wykonanie ciasta:

Ciasto podzieliłam na 2 części. Jedną z nich wyłożyłam cienko do foremki, poukładałam warstwę plasterków jabłkowych i posypałam cynamonem, następnie wyłożyłam kolejną warstwę jabłek i posypałam cynamonem. Czynność powtarzałam do wyczerpania jabłek. Na koniec rozwałkowałam pozostałe ciasto i przykryłam jablka. Piekłam ok. 30 minut w temeraturze 200 stopni Celsjusza. Smacznego ☺️


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.