Składniki na ciasto średnica tortownicy 25cm:
- 1 i 1/3 szkl. mąki
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 3/4 szkl. kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szkl. oleju
- 4 jajka
- cukier waniliowy
- 50 g pokruszonej gorzkiej czekolady
Do jednej miski wsypałam suche składniki. W drugiej wymieszałam wszystkie mokre. Następnie połączyłam zawartość dwóch misek i wymieszałam. Całość przelałam do wysmarowanej tortownicy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Ciasto piekłam do efektu tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiłam ciasto do całkowitego wystygnięcia.
Skladniki na masę czekoladową:
Skladniki na masę czekoladową:
- 800 ml śmietany 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki ciemnego kakao
Żelatynę zalałam zimną wodą i pozostawiłam do napęcznienia, następnie rozpuściłam w łaźni parowej. 100 ml śmietany podgrzałam uważając, aby nie dopuścić do jej wrzenia. Do ciepłej śmietany dodałam połamaną czekoladę i całość mieszkałam, aż do całkowitego jej rozpuszczenia, następnie dodałam wcześniej przygotowaną żelatynę.
Pozostałą śmietanę ubiłam pod koniec ubijania do masy dodałam rozpuszczoną czekoladę i cukier puder.
Wykonanie ciasta:
Po całkowitym wystudzeniu ciasta pokroiłam go na 3 części, które przełożyłam masą. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.