Dzisiaj troszkę inne wydanie ciasta, które już chyba wszyscy jedli i robili oprócz mnie, bo wstyd się przyznać, ale po raz pierwszy zagościło ono w moim domu. Jest to ciasto o którym wiele razy słyszałam i czytałam jednak nigdy nie miałam okazji go wypróbować. Po dzisiejszym dniu Wiem, że to ciasto będzie stałym bywalcem naszych niedzielnych podwieczorków.
Składniki na ciasto wymiary blaszki 35 x 27:
- 1,5 paczki czekoladowych herbatników Bonitki
- 1,5 paczki maślanych herbatników Bonitki
- 20 szt. ciastek typu Oreo
Składniki na masę:
- 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
- 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
Składniki na masę budyniową:
- 750 ml mleka
- 4 jajka
- 120 g masła
- 140 g cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżka żelatyny
W garnku zagotowałam 500 ml mleka wraz z masłem i cukrem. Do reszty mleka dodałam obie mąki, jajka i całość dokładnie wymieszałam. Tak przygotowaną masę wlałam do gotującego się mleka i dokładnie mieszałam, aby nie dopuścić do przypalenia się budyniu. Pod koniec gotowania dodałam łyżkę żelatyny i dokładnie wymieszałam.
Składniki na masę z bitej śmietany:
- 800 ml śmietany 30%
- 1 galaretka cytrynowa
- 100 ml wody
Do gorącej wody wsypałam galaretkę i dokładnie wymieszałam.
Ubiłam śmietanę, następnie dodałam lekko tężejącą galaretkę i całość wymieszałam.
Wykonanie ciasta:
Blaszkę wyłożyłam folią spożywczą, na spód ułożyłam pierwszą warstwę herbatników na przemian maślane z czekoladowymi,
posmarowałam je masą kajmakową. Następnie wyłożyłam drugą warstwę herbatników ( podobnie jak poprzednio raz czekoladowy raz maślany), na którą wylałam gorący budyń w który powkładałam ciastka Oreo przykryłam je budyniem i wyłożyłam trzecią warstwę herbatników. Posmarowałam dżemem porzeczkowym, a następnie nałożyłam bitą śmietanę.
Ciasto włożyłam na noc do lodówki. Smacznego☺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.