niedziela, 2 lipca 2017

Ciasto 3 Bit w trochę innym wydaniu

Dzisiaj troszkę inne wydanie ciasta, które już chyba wszyscy jedli i robili oprócz mnie, bo wstyd się przyznać, ale po raz pierwszy zagościło ono w moim domu. Jest to ciasto o którym wiele razy słyszałam i czytałam  jednak nigdy nie miałam okazji go wypróbować. Po dzisiejszym dniu Wiem, że to ciasto będzie stałym bywalcem naszych niedzielnych podwieczorków.







Składniki na ciasto wymiary blaszki 35 x 27:


  • 1,5 paczki czekoladowych herbatników  Bonitki 
  • 1,5 paczki maślanych herbatników Bonitki
  • 20 szt. ciastek typu Oreo

Składniki na masę:

  • 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
  • 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego 

Składniki na masę budyniową:

  • 750 ml mleka
  • 4  jajka
  • 120 g masła
  • 140 g cukru 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka żelatyny
W garnku  zagotowałam 500 ml mleka wraz z masłem i cukrem. Do reszty mleka dodałam obie mąki, jajka i całość dokładnie wymieszałam. Tak przygotowaną masę wlałam do gotującego się mleka i dokładnie mieszałam, aby nie dopuścić do przypalenia się budyniu. Pod koniec gotowania dodałam łyżkę żelatyny i dokładnie wymieszałam.

Składniki na masę z bitej śmietany:

  • 800 ml śmietany 30%
  • 1 galaretka  cytrynowa
  • 100 ml wody
Do gorącej wody wsypałam galaretkę i dokładnie wymieszałam.
Ubiłam śmietanę, następnie dodałam lekko tężejącą galaretkę i całość wymieszałam. 


Wykonanie ciasta:


Blaszkę wyłożyłam folią spożywczą, na spód ułożyłam pierwszą warstwę herbatników na przemian maślane z czekoladowymi,
posmarowałam je masą kajmakową. Następnie wyłożyłam drugą warstwę herbatników ( podobnie jak poprzednio raz czekoladowy raz maślany), na którą wylałam gorący budyń w który powkładałam ciastka Oreo przykryłam je budyniem i wyłożyłam trzecią warstwę herbatników. Posmarowałam dżemem porzeczkowym, a następnie nałożyłam bitą śmietanę.
Ciasto włożyłam na noc do lodówki. Smacznego☺


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.