Składniki na biszkopt:
- 2 jajka
- 1/2 szklanka cukru
- 1/2 szklanka mąki
- 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżka octu
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka wbiłam do miski, ubijałam je z cukrem przez jakieś 10 minut, następnie dodałam zmieszane mąki wraz z proszkiem do pieczenia, na koniec dodałam ocet. Ciasto przelałam do tortownicy 27 cm. Piekarnik nagrzałam do 170 stopni C i upiekłam ciasto do tzw. suchego patyczka. Ciasto zostawiłam do wystudzenia.
Składniki na galaretkę:
Składniki na masę serową:
Składniki na galaretkę:
- 3 galaretki truskawkowe
- 1 l wody
Galaretki rozpuściłam w gorącej wodzie. Pojemnik o średnicy 20 cm wyłożyłam folią spożywczą, tak aby można było wyciągnąć galaretkę po całkowitym jej stężeniu. Do tak przygotowanego pojemnika przelałam galaretkę i pozostawiłam na kilka godzin w lodówce.
Składniki na masę serową:
- 1000 g sera białego zmielonego
- 2 bite śmietany w proszku
- 400 ml mleka
- 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 500 ml wody
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w wodzie
W 400 ml zimnego mleka ubiłam na sztywno śmietany, dodałam biały ser, lekko tężejącą galaretkę i żelatynę. Całość dokładnie wymieszałam i pozostawiłam w chłodnym miejscu.
Wykonanie ciasta:
Na ostudzony biszkopt wylałam ok 1,5 szklanki masy serowej, pozostawiłam w chłodnym miejscu, aby lekko stężała , następnie położyłam na masę krążek z galaretki i zalałam resztą masy serowej.
Tort wstawiłam na noc do lodówki. Smacznego;)
Ozdoby zostały wykonane z czekolady.
Wykonanie ciasta:
Na ostudzony biszkopt wylałam ok 1,5 szklanki masy serowej, pozostawiłam w chłodnym miejscu, aby lekko stężała , następnie położyłam na masę krążek z galaretki i zalałam resztą masy serowej.
Tort wstawiłam na noc do lodówki. Smacznego;)
Ozdoby zostały wykonane z czekolady.
łał! REWELACJA!
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki;)
Usuń