Strony

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Trociniak.

Zastanawiam się dlaczego tak to ciasto się nazywa, ale nazwa nie jest ważna ważne jest to, że ciasto jest naprawdę bardzo smaczne.














Składniki na ciasto:
  • 17 dkg mąki
  • 12,5 dkg margaryny
  • 6 dkg cukru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nagrzać piekarnik do 180-200 stopni C.
Wymieszać składniki ciasta. Ciasto rozwałkować i rozłożyć na natłuszczonej blasze, upiec.


Składniki na krem:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 25 dkg masła
Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki w której rozpuścić obie mąki. Do reszty mleka wsypać cukier , cukier waniliowy i ugotować. Wlać mleko z mąką, gotować do otrzymania gęstego budyniu. Gdy ostygnie, utrzeć z masłem.


Składniki na masę z jabłkami:
  • 4 galaretki agrestowe
  • 1 litr wody
  • 5 jabłek
Do rondelka wlać wodę zagotować, rozpuścić galaretki i pozostawić do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć, dodać starte na grubych oczkach jabłka, wymieszać. 


Składniki na posypkę kokosową:
  • 1 opakowanie wiórek kokosowych
  •  2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
Roztopić masło na patelni wsypać wiórki i cukier, prażyć do uzyskania złotego koloru, wystudzić.


Wykonanie ciasta:

Ciasto posmarować połową kremu, wyłożyć masą jabłkową i schłodzić. Gdy masa mocno stężeje, wyłożyć drugą połówkę kremu i posypać zimnymi wiórkami.

6 komentarzy:

  1. Super ciacho :)! Pierwszy raz je widzę ale bym chętnie go skosztowała...:)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję;) i polecam nie jest pracochłonne, a naprawdę warte spróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Agnieszko pierwszy raz jadłam to ciasto i potwierdzam - jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda - ciasto jest fantastyczne ! Bardzo je lubię !

    OdpowiedzUsuń

Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.