wtorek, 24 marca 2015

Kruche ciasteczka rozpływające się w ustach.

Całe lata szukałam dobrych kruchych ciasteczek i zawsze albo były za suche, albo długo się je robiło. Wczoraj po raz kolejny rozpoczęłam swoje poszukiwania i trafiłam tutaj  pomyślałam, że spróbuje i to był strzał w dziesiątkę. Ciastka bardzo proste i szybkie do wykonania, a najważniejsze, że są przepyszne!!!!! Przepis troszkę zmodyfikowała, ale na pewno spróbuję, także wersję oryginalną.










Składniki na 35 podwójnych małych ciasteczek:

  • 300 g masła lub margaryny
  • 350 g mąki
  • 60 g cukru

Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam, aż  uzyskałam ciasto o konsystencji plasteliny, następnie ciasto rozwałkowałam na grubość ok 3 mm. I do pracy zabrały się moje dzieciaki, wykrawały kwiatki jeden z dziurką, drugi bez. Ciastka piekłam w temperaturze 150 stopni ( termoobieg) prze ok 8 -10 minut.
Po upieczeniu na ciastka bez dziurki nałożyłam niewielką ilość dżemu i przykryłam ciastkiem z dziurką, całość posypałam cukrem pudrem. Smacznego;)

poniedziałek, 23 marca 2015

Donaty z maszynki czyli cynamonowe pączusie z dziurką.

W tłusty czwartek moja siostra zaproponowała nam szybkie beztłuszczowe pączki z maszynki. Obiecałam sobie, że jak maszynka osiągnie jakąś rozsądną  cenę, którą będziemy w stanie przełknąć to sobie ją sprawię. I tak też się stało i od kilku dni w domciu rozchodzi się zapach cynamonu;)
Przepis znalazłam w internecie







Składniki na ok 20 pączków:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 1/2 łyżki jogurtu
Do jednej miski wsypałam wszystkie suche składniki i wymieszałam. W drugiej misce ubiłam składniki "mokre" i wsypałam do nich zawartość pierwszej miski, wymieszałam do ich połączenia.
Maszynkę do pączków nagrzałam i posmarowałam niewielką ilością oleju. Ciasto nakładałam łyżką. Usmażone pączki posypałam cukrem pudrem, a do dziurki dałam odrobinę lemon curd. Smacznego:)

Lemon curd czyli cytrynowe niebo w gębie;)

Od dawna słyszałam o tym kremie, ale jakoś nie było mi z nim po drodze;) Do dzisiaj, ponieważ zaczęłam zastanawiać się nad mazurkami i potrzebna mi była żółta masa.
Przepis znalazłam na stronie lemon - curd troszkę go zmodyfikowałam.






 Składniki :

  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • skórka i sok z 2,5 dużych cytryn 

I wariant przy wykorzystaniu Thermomixa (cukier kryształ):

Do dzbanka włożyłam cukier, masło, sok i startą skórkę z cytryn założyłam motylek i mieszałam przez 2,5 minuty pozycja 3 temperatura 60 stopni C. Następnie dodałam jajka i zółtka mieszałam przez  10 minut pozycja 3 temperatura 80 stopni C.
Krem przelałam do słoiczka włożyłam do lodówki.

II wariant klasyczny( cukier puder):

Najlepiej wszystkie czynności robić wykorzystując łaźnię wodną. Czyli do garnuszka wlałam wodę postawiłam na palniku, na rondelek położyłam miskę  w której  roztrzepałam jajka, żółtka i cukier całość ubijałam trzepaczką ok 3 minut, następnie dodałam resztę składników i mieszałam  do zgęstnienia kremu.

Krem wyśmienicie smakuje z kruchym ciastem lub jako dodatek do pączków z dziurką;) Łyżeczkami tez można zajadać;) W lodówce można przechowywać do dwóch tygodni.
Smacznego;)




niedziela, 15 marca 2015

Tort Krzyżówka

Tort ten powstał na prośbę mojej koleżanki z pracy na imieniny Jej Taty, w esemesie napisała, że był smaczny i wszystkim się podobał.











Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia



Całe jajka wbiłam do miski, ubijałam je z cukrem przez jakieś 10 minut, następnie dodałam zmieszane mąki wraz z proszkiem do pieczenia, na koniec dodałam ocet. Ciasto przelałam do tortownicy 27 cm. Piekarnik nagrzałam do 170 stopni C i upiekłam ciasto do tzw. suchego patyczka. Ciasto zostawiłam do wystudzenia.




Składniki na białą masę:
  • 75 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g cukru żelującego 
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 200 ml bitej śmietany
  • starta skórka i sok z 2 cytryn

Żelatynę zalałam zimną wodą i pozostawiłam do napęcznienia. Mleko ugotowałam z cukrem waniliowym dodałam cukier żelujący i żelatynę, następnie wszystko ubiłam mikserem. Dodałam jogurt , bitą śmietanę i krótko ubijałam mikserem dodając skórkę i sok z cytryny.



Składniki na masę truskawkową:

  • 450 g mrożonych truskawek
  • 200 ml mleka
  • 1 bita śmietana w proszku
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalałam zimną wodą i pozostawiłam do napęcznienia, następnie rozpuściłam w kąpieli wodnej. Truskawki rozmroziłam i zmiksowałam ,ubiłam śmietanę połączyłam z truskawkami, dodałam rozpuszczoną żelatynę.

Składniki na białą polewę:
  • 100 g białej czekolady
  • 200 g śmietany 30 %
  • 2 łyżeczki żelatyny
Śmietanę zagotowałam w rondelku, ściągnęłam z gazu i dodałam połamaną czekoladę, mieszałam całość do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Następnie dodałam rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszałam.


Wykonanie ciasta:

Ostudzony biszkopt podzieliłam na dwie części. Na spód biszkoptu wylałam tężejąca białą masę przykryłam drugim blatem biszkoptowym, który zalałam masą truskawkową. Całość wstawiłam do lodówki na ok 1/2 godziny. Następnie zalałam masę truskawkową białą polewą, pozostawiłam na 2 godziny go stężenia. Tort ozdobiłam czekoladą. Smacznego;)

niedziela, 8 marca 2015

Serniczek bez sera.


Kiedy skończyłam studia marzyłam o możliwości czytania książek, ale nie naukowych tylko beletrystycznych miałam dosyć czytania na temat chemii i wszystkich ścisłych przedmiotów. I tak właśnie zrobiłam prawie dwa miesiące siedziałam i czytałam jak szalona. Potem troszkę zahamowałam chociaż wciąż musiałam przeczytać kilka książek w miesiącu. 
Pojawiły się dzieci  nastąpił powrót do dzieciństwa i czytanie książek dla maluchów, byłam najczęściej tak zmęczona,  że w chwili kiedy miałam troszkę czasu to po prostu spałam. 
Teraz do pracy dojeżdżam komunikacją miejską i powróciłam do czytania czegoś dla mnie;) Skąd te moje wynurzenia? Mój dzisiejszy przepis pochodzi z książki Sharon Owens " Herbaciarnia pod Morwami", troszeczkę go zmodyfikowałam, ale cała moja rodzina zakochała się w tym serniku nie serniku;)












Składniki na sernik:

  • 75 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g cukru żelującego 
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 200 ml bitej śmietany
  • starta skórka i sok z 2 cytryn
  • 1 paczka biszkoptów

Żelatynę zalałam zimną wodą i pozostawiłam do napęcznienia. Mleko ugotowałam z cukrem waniliowym dodałam cukier żelujący i żelatynę, następnie wszystko ubiłam mikserem. Dodałam jogurt , bitą śmietanę i krótko ubijałam mikserem dodając skórkę i sok z cytryny.


Składniki na polewę wiśniową z soku:
  • 400 ml wody
  • 100 ml soku wiśniowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
Ugotowałam wodę z sokiem dodałam żelatynę i pozostawiłam do wystudzenia.


lub drugi wariant polewy;


Składniki na II wariant polewy wiśniowej:
  • 1 słoik kompotu wiśniowego 500 ml
  • 4 łyżeczki żelatyny
Odcedziłam wiśnie z kompotu. Kompot ugotowałam dodałam żelatynę i dokładnie wymieszałam. Wiśnie zmiksowałam, tak przygotowane owoce połączyłam z kompotem i pozostawiłam do zżelowania.



Wykonanie ciasta:

Tortownice o średnicy 27 cm wyłożyłam biszkoptami, na które wylałam masę "serową". Pozostawiłam na ok 1 godzinę do lodówki. Następnie zalałam ciasto polewą i włożyłam do lodówki do czasu, aż całkiem stężał.
Smacznego;)