piątek, 15 sierpnia 2014

Lody z chałwy czyli słodka końcówka lata na romantyczne wieczory;)

Dzisiaj zaplanowaliśmy z dzieciakami wycieczkę rowerową i tak sobie pomyślałam, że fajnie będzie jak po powrocie będzie można zjeść coś dobrego i chłodnego. Po półtoragodzinnej przejażdżce rozpaliliśmy grilla zjedliśmy rybki, a na koniec podałam pyszne lody chałwowe;) 
Polecam z całego serca są naprawdę pyszne!!!








Składniki na ok 1, 5 litra lodów:

  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 400 g chałwy 
  • 600 ml zimnej  śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • rodzynki, pistacje
Śmietanę ubiłam i pozostawiłam w lodówce do schłodzenia.
Chałwę zmiksowałam i odłożyłam w misce, następnie ubiłam żółtka na puszystą masę do której dodałam chałwę. Wszystko dokładnie wymieszałam.
Białka ubiłam na sztywną pianę na koniec dodałam cukier i tak długo ubijałam, aż cukier całkowicie się rozpuścił.
Do piany dodałam masę chałwową i delikatnie, ale dokładnie wymieszałam, następnie wszystko połączyłam ze schłodzoną bitą śmietaną. Całość ponownie dokładnie wymieszałam dosypałam rodzynki, przelałam do foremki i włożyłam do zamrażarki na kilka godzin. Smacznego;)

środa, 13 sierpnia 2014

Żabi torcik.

Jak ten czas szybko leci. Dopiero co zaczynało się lato, a już za dwa tygodnie koniec wakacji. Przez ten cały czas robiłam ciasta i nie miałam czasu na wpisywanie ich na bloga, ale niestety tak to już jest kiedy pracuje się w trzech firmach naraz;) Całe szczęście, że mam cudownego męża, który jakoś pomaga mi to wszystko ogarnąć. 
Dzisiaj chciałabym za proponować ciasto dla tych którzy mają problem z jedzeniem szpinaku. Jest to ciasto o pięknym zielonym kolorze i naprawdę nikt kto je zajada  nie wyczuwa smaku szpinaku.















Składniki na ciasto:


  • 200 g szpinaku (może być świeży lub mrożony)
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 300 g cukru
  • 300 g mąki 
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jeżeli używamy mrożonego szpinaku należy go rozmrozić i odcisnąć wodę. Ja najczęściej korzystam ze szpinaku świeżego kupowanego w Lidlu. Po jego wymyciu blenduję liście, na końcu miksowania dodaje do szpinaku olej i dokładnie mieszam.
Jajka ubiłam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodałam szpinak, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie zmiksowałam. Tak powstałe ciasto wylałam do tortownicy o średnicy 27 cm i piekłam w temperaturze 175 stopni C do tzw. "suchego patyczka".


Składniki na masę:
  • 3 bite śmietany w proszku 
  • 400 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  •  mleko
  • czarna porzeczka lub inne owoce (opcjonalnie) 
  • 2 łyżki żelatyny

Żelatynę zalałam zimną wodą i pozostawiłam na 10 minut do napęcznienia. W tym czasie zmiksowałam czarną porzeczkę do której dolałam tyle mleka, aby otrzymać 600 ml płynu ( można nie używać owoców i ciasto przełożyć tylko bitą śmietaną, dla mnie jest ono bez owoców za słodkie). Na bazie tak powstałego koktajlu owocowego ubiłam śmietanę. Następnie dodałam do niej serek waniliowy i dokładnie wymieszałam.  Miseczkę z żelatyną włożyłam rondelka z wodą i całość podgrzałam do rozpuszczenia żelatyny.
Płynną żelatynę wlałam do masy całość energicznie mieszając.


Wykonanie ciasta:

Z ostudzonego ciasta odcięłam wierzch tak, aby mieć troszeczkę zielonego ciasta na ozdobienie tortu. Placek podzieliłam na 2 części i przełożyłam tężejącą masą, zostawiając trochę masy na wierzch i boki. Całość ozdobiłam pokruszonym zielonym ciastem i porzeczkami. Smacznego;)