czwartek, 16 maja 2013

Ciasto truskawkowo-rabarbarowo -marcepanowe

Wczoraj Basia poszła do przedszkola, po ponad dwutygodniowym chorowaniu, ale długo nie pochodziła, bo dzisiaj okazało się, że dopadła ją różyczka. Po prostu płakać mi się chce kiedy patrzę na to moje małe dziecko, które będzie musiało siedzieć kolejny tydzień z nosem przy oknie, a teraz Adaśko jest już zdrowy to bidulka musi sama siedzieć w domu, podczas gdy jej młodszy brat szaleje po podwórku. No i tu zaczyna się niezła jazda, bo ja muszę się co jakiś czas rozdwoić, dlatego że trzeba pilnować Adama na podwórku i nie mogę zostawić samej Basi w domu, bo po prostu ona wtedy płacze z żalu, że my się bawimy a ona musi siedzieć w domu. Myślałam, że już nie może być gorzej jak dwójka chorych dzieci, teraz wiem, że to nie jest prawda. W takiej sytuacji mam dwójkę w domu i już, a teraz młodszy lata po podwórku, a starsza płacze w domu to dopiero jest szaleństwo!Wczoraj od dwóch tygodni mogłam wyjść na zakupy, bo Basia była w przedszkolu, a mały pojechał z Krzyśkiem, dlatego maiłam czas na zrobienie tego ciacha wyszło na tyle dobre, że już dzisiaj go nie ma;)











Składniki na ciasto :
  • 125 g margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175 g mąki
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
Z podanych składników zagniotłam ciasto, którym wyłożyłam  tortownicę o średnicy 28 cm i upiekłam w temperaturze 180 stopni C do zarumienienia się ciasta. Upieczony placek zostawiłam do wystudzenia.


Składniki na masę marcepanową:
  • 5 batoników marcepanowych każdy po 80 g
  • 1 łyżka dżemu truskawkowego
Batoniki marcepanowe zmiksowałam na pył, następnie dodałam łyżkę dżemu truskawkowego i  całość dokładnie wymieszałam.

Składniki na masę truskawkowo- rabarbarową:
  • 250 g rabarbaru
  • 500 g truskawek
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • woda
Rabarbar obrałam pokroiłam na kawałki o długości ok 4 cm i włożyłam do płaskiego rondelka wlałam tyle wody, aby przykryć rabarbar. Następnie dodałam cukier, cynamon i gotowałam na małym ogniu ok 5 minut nie dopuszczając jednak do rozgotowania rabarbaru, po tym czasie wsypałam pokrojone na ćwiartki truskawki i pozostawiłam na ogniu na ok 2 minuty. Owoce odsączyłam, a sok po ich ugotowaniu pozostawiłam do przygotowania lukru.

Składniki na lukier:
  • 300 ml soku w którym gotowały się owoce ( jeżeli soku jest mniej można dodać trochę wody, łyżkę dżemu truskawkowego wszystko dokładnie wymieszać i zagotować)
  • 20 g rozpuszczonej żelatyny
Do soku wlałam żelatynę dokładnie wymieszałam i pozostawiłam do lekkiego stężenia.


Wykonanie ciasta:

Ostudzone ciasto posmarowałam masą marcepanową, rozłożyłam na niej owoce i polałam tężejącym lukrem, następnie wstawiłam ciasto na godzinę do lodówki. Smacznego;)

poniedziałek, 13 maja 2013

Ciastka maślane pachnące wanilią

Dalszy ciąg wypełniania wolnego czasu chorych dzieciaków spowodował wytworzenie kolejnej porcji ciasteczek. Dzisiaj moje maluchy dorwały foremki i nastąpiło istne szaleństwo prawie porównywalne w szaleństwem piernikowym;)




Składniki na ciasteczka:
  • 350 g masła
  • 250 g cukru
  • 3 jajka
  • 620 g mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek waniliowy
  • 2 cukry waniliowe

Masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami utarłam w mikserze na puszystą masę, następnie dodałam mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, olejek. Ciasto włożyłam do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie rozwałkowałam ciasto na placek o grubości ok 0,5 cm i dzieciaki rozpoczęły wycinanie ciasteczek. Następnie ciastka wylądowały  na blaszce i w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Piekłam je ok 10 minut, po upieczeniu ciastka można posypać cukrem pudrem ja przełożyłam je dżemem jabłkowym własnej roboty. Smacznego;)

piątek, 10 maja 2013

Tarta truskawkowa czyli bomba z truskawek dla smakoszy tych owoców;)

Dzisiaj w moim domu był dzień pod hasłem "Truskawki w kilku odsłonach" na obiad był ryż z truskawkami, na podwieczorek ciasto truskawkowe, a na kolacje grzanki zapiekane z serkiem truskawkowym.












Składniki na ciasto :
  • 125 g margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175 g mąki
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
Z podanych składników zagniotłam ciasto, którym wyłożyłam  tortownicę o średnicy 28 cm i upiekłam w temperaturze 180 stopni C do zarumienienia się ciasta. Upieczony placek zostawiłam do wystudzenia.


Składniki na masę truskawkową:
  • 600 g truskawek
  • 800 ml jogurtu typu greckiego
  • 30 g rozpuszczonej żelatyny
  • cukier do smaku
Z oczyszczonych truskawek i cukru zrobiłam mus do którego dodałam jogurt i ciągle mieszając wlałam rozpuszczoną żelatynę. Masę zostawiłam do lekkiego stężenia.


Składniki na polewę truskawkową:
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • 400 g truskawek
  • 50 g cukru
Oczyszczone truskawki pokroiłam na połówki , większe na ćwiartki zasypałam cukrem i zostawiłam na sicie tak aby sok z nich spływał do miseczki. Następnie powstały sok przelałam do garnuszka dodałam do niego dżem, całość podgrzałam i pozostawiłam do wystudzenia.


Wykonanie ciasta:

Wystudzone ciasto włożyłam do tortownicy i zalałam tężejącą masą truskawkową i wstawiłam do lodówki. Następnie położyłam na masie truskawki i zalałam sosem truskawkowym. Całość pozostawiłam w lodówce na 2 godziny. Smacznego;)

Ciasteczka spiralki

Dzisiaj z dzieciaczkami robiliśmy kolejne ciasteczka na tapetę poszły spiralki. Fajne, bo proste w zrobieniu i było sporo zabawy, polecam je wszystkim mamom, które muszą zająć czymś swoje pociechy uziemione przez chorobę w domu. Jeżeli chodzi o walory smakowe to spodziewałam się czegoś lepszego, ale dzieciary stwierdziły, że są pycha więc je wpisuje, ja po prostu nie lubię tego typu ciasteczek. Miały wyglądać jak spiralki podczas wałkowania dzieciaki tak strasznie się zaangażowały, że zrobiły cieniutkie placuszki no i roladki wyszły nie do końca roladkowe za to była zabawa, a głównie o to chodziło;)








Składniki na ciasteczka:
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g cukru
  • 1 jajko
  • olejek rumowy
  • 125 g masła
  • 20 g kakao
  • 2 łyżki mleka
Do miski wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, 150 g cukru, jajko, olejek i masło, wszystko szybko zagniotłam i włożyłam na noc do lodówki.
Mleko, 20 g cukru, kakao włożyłam do miseczki i dokładnie wymieszałam. Następnie wyciągnięte ciasto z lodówki podzieliłam na pół. Jedną część połączyłam z masą kakaową.
Oba rodzaje ciast rozwałkowałam na dwa identyczne kwadraty, następnie położyłam jeden na drugi i rozwałkowałam je tak, aby dobrze się skleiły. Zwinęłam roladę i pokroiłam na cienkie plasterki ok 5mm. Tak przygotowane ciasteczka trafiły do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piekłam je do momentu uzyskania złocistego koloru. Smacznego;)

czwartek, 9 maja 2013

Torcik z masą jogurtowo truskawkową z posmakiem jabłek i delikatną nutą mięty

Zrobiła się piękna wiosna, słońce świeci i woła do wszystkich chodźcie na świeże powietrze i jak mam wytłumaczyć moim dzieciakom, że muszą siedzieć w domu. Serce mi się kraje, kiedy widzę jak siedzą z nosami przy szybach, co jakiś czas wołając Barti jest na podwórku, gwoli wytłumaczenia Barti to synek naszych sąsiadów. Dzieciaki wciąż kaszlą i jak zwykle zaczęło się od katarku;( Aby im jakoś osłodzić ten czas zrobiłam im ciasto jogurtowe z truskawkami zajadały go, że uszy im się trzęsły.














Składniki na ciasto:
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki wrzątku
  • 65 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słoiczek dżemu wiśniowego
Całe jajka ubijałam na wysokich obrotach z wrzątkiem przez 2 minuty, do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodałam cukier i ubijałam kolejne 2 minuty na niewielkich obrotach, po tym czasie dodałam obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
1/4 ciasta wyłożyłam do tortownicy o średnicy 28 cm, resztę ciasta przelałam do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby uzyskać cienkie ciasto na roladę.
Ciasta włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok 10 minut lub do uzyskania złocistego koloru.
Po upieczeniu ciasta w tortownicy od razu wyciągnęłam go z piekarnika oraz z tortownicy i pozostawiłam do wystygnięcia na kratce.
Ciasto na roladę od razu po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i przełożyłam na wcześniej przygotowaną lnianą ściereczkę posypaną cukrem pudrem, ciasto posmarowałam dżemem wiśniowym i zwinęłam w roladę zanim wystygło (ciasto należy zwijać dłuższym bokiem) po wystudzeniu pokroiłam roladę na 16 równych części.



Składniki na masę jogurtową:
  • 600 ml jogurtu typu greckiego
  • 600 g truskawek
  • 20 g rozpuszczonej żelatyny
  • cukier do smaku
Truskawki zmiksowałam na mus, następnie wlałam do nich jogurt, dodałam cukier do smaku i dokładnie zmiksowałam. W trakcie mieszania dodałam do masy rozpuszczoną żelatynę. Całość pozostawiłam do lekkiego stężenia.



Składniki na galaretkę jabłkową:
  • 600 ml soku jabłkowego
  • 20 g rozpuszczonej żelatyny
Sok wlałam do miksera i mieszając dodałam do niego żelatynę, całość pozostawiłam do lekkiego stężenia.


Wykonanie ciasta:

Pokrojone porcje rolady ułożyłam w tortownicy wylałam na nie tężejącą masę jogurtową i przykryłam plackiem upieczonym w tortownicy, lekko przycisnęłam i włożyłam do lodówki . Po całkowitym stężeniu masy jogurtowej, ciasto przełożyłam na talerz tak aby rolady znalazły się na wierzchu. Powtórnie założyłam obręcz tortownicy i zalałam rolady galaretką jabłkową, następnie włożyłam całość do lodówki i pozostawiłam do całkowitego stężenia. Ciasto ozdobiłam listkami mięty i zmielonymi orzechami. Smacznego;)

środa, 8 maja 2013

Maślane ciasteczka

Ostatnio "zaniedbałam" troszkę bloga, ponieważ nie miałam czasu, a może po prostu natchnienia do pisania. Może to wyda się niektórym dziwne, że trzeba mieć wenę twórczą do pisania bloga kulinarnego, moim zdaniem trzeba, dlatego że ja gotuję z miłością i tak samo bloguję ;) Moje dzieciaki znowu chorują, ja wieczorami w końcu wzięłam się za siebie tzn. staram się codziennie wieczorem jeździć na rowerze co najmniej godzinę i kiedy kończę jest już 22 i po prostu padam na nos. Dodatkowo chcę aby na moim blogu były tylko takie przepisy, które się udają w ciągu długiego weekendu zrobiłam kilka ciast, które moja rodzinka zjadała z przyjemnością, ale wszyscy zgodnie orzekliśmy, że trzeba je jeszcze troszeczkę dopracować, aby je wpisać na bloga.
Dzisiaj chcę zaproponować ciasteczka, które wczoraj zrobiłam z moimi maluchami, kuchnia wyglądała jak po przejściu huraganu, ale warto było je zrobić.











Składniki na ok 40 sztuk ciasteczek:
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 180 g mąki pszennej
  • 180 g mąki ziemniacznej
  • 180 g cukru

Masło utarłam z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na gładką masę, następnie do pracy wzięły się moje dzieciaki i zaczęły dodawać obie mąki oraz proszek do pieczenia całość mieszały tak długo, że myślałam iż nie skończą tego do nocy, kiedy w końcu  znudziło im się robienie z mojej kuchni pola bitwy mogliśmy  masę włożyć do szprycy cukierniczej i wyciskać ciastka, a dokładnie mówiąc wyciskały je moje dzieciaki. Ciastka trafiły do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok 10 minut. Ciasteczka można ozdobić kleksem dżemu. Smacznego;)